ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κούβα: Αναστέλλει τις καταθέσεις δολαρίων αντιδρώντας στις κυρώσεις των ΗΠΑ

10:09 - 13 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Κούβα: Αναστέλλει τις καταθέσεις δολαρίων αντιδρώντας στις κυρώσεις των ΗΠΑ
Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται καταθέσεις σε δολάρια προσωρινά, λόγω των πιο αυστηρών κυρώσεων που έχει δεχτεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες την περιορίζουν από το να χρησιμοποιεί δολάρια στο εξωτερικό. Ωστόσο, θα συνεχίσει να δέχεται μεταφορές.

Αυτή η απόφαση ήρθε λίγο πριν η Κουβανή κυβέρνηση παρουσιάσει την ετήσια απόφασή της για να κλείσει το δεκαετές εμπάργκο των ΗΠΑ, στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πολλοί Κουβανοί και αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό ήταν μία προσπάθεια να ελέγξουν την τιμή του δολαρίου στην μαύρη αγορά, το οποίο είναι πάνω από διπλάσιο από την επίσημη ισοτιμία.

Όσοι διατηρούν κουβανέζικους τραπεζικούς λογαριασμούς μπορούν μέχρι τις 21 Ιουνίου να καταθέσουν δολάρια.

“Είναι πολύ δύσκολο για την Κούβα να βρει διεθνείς τράπεζες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που να είναι πρόθυμα να δεχτούν, να μετατρέψουν ή να επεξεργαστούν το ρευστό Αμερικάνικο νόμισμα” είπε η κουβανέζικη κεντρική τράπεζα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό το μέτρο δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες που διεξάγονται με μεταφορές ή καταθέσεις σε άλλα νομίσματα που δέχεται η Κούβα.

Πάνω από 20 τράπεζες έχουν σταματήσει να επεξεργάζονται συναλλαγές που αφορούν την Κούβα από τότε που ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αυστηροποίησε τις κυρώσεις στην Κούβα.  

Για πολλά χρόνια, η Κούβα είχε φόρο ύψους 10% στο δολάριο, υποδεικνύοντας την δυσκολία της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει δολάρια λόγω του εμπάργκο. Πέρσι, όμως, αφαίρεσε τον φόρο αφού άνοιξε περισσότερα καταστήματα τα οποία πουλούσαν δολάρια σε μετρητά αντί για το τοπικό νόμισμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να αποσύρει κάποια από τα μέτρα που είχε πάρει ο προκάτοχος του, που έχουν βλάψει τους Κουβανούς και δεν έχουν βοηθήσει στην εξέλιξη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσύρει κάποιο μέτρο και η διακυβέρνησή του έχει δηλώσει ότι η αλλαγή των μέτρων για την Κούβα δεν είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.