ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέλος της βοήθειας

16:36 - 14 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέλος της βοήθειας
Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε σημείο καμπής, αλλά η ανάκαμψή της πρέπει να είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορέσει να συζητήσει για την ανακούφιση της επείγουσας υποστήριξης, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη στο Politico.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να διατηρήσει έναν αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν απάντησαν καν ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση της υποστήριξης, ακόμη και καθώς η ανάπτυξη ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

"Δεν προτείνω ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) θα σταματήσει στις 31 Μαρτίου", ανέφερε η Lagarde τη Δευτέρα. "Έχουμε μεγάλη ευελιξία, αλλά από την άποψη των οικονομικών προοπτικών κατευθυνόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα", είπε για την κατάργηση του PEPP 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 31 Μαρτίου ή έως ότου τελειώσει η φάση κρίσης της πανδημίας. 

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να συζητά για το τέλος του PEPP στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου και η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρητών της ΕΚΤ που ρωτήθηκαν από το Reuters δεν αναμένουν ότι το PEPP θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί ξανά.

Αντ 'αυτού, η ΕΚΤ είναι πιο πιθανό να μετατοπίσει την υποστήριξη πολιτικής σε ένα παλαιότερο και πιο άκαμπτο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο είναι πιθανό να παραμείνει στη θέση του επ' αόριστον, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι χαμηλότερος του στόχου της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

"Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής όπου, έχοντας κατά νου εναλλακτικές μεταλλάξεις (του ιού), βρισκόμαστε σε αυτήν την πορεία ανάκαμψης, κατευθυνόμενοι σταθερά προς την επιστροφή στο επίπεδο πριν από το COVID-19", πρόσθεσε η Lagarde.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 14 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.