ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος της Toshiba από ακτιβιστές μετόχους

15:46 - 26 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Απομακρύνθηκε ο πρόεδρος της Toshiba από ακτιβιστές μετόχους
Υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου Οσάμου Ναγκαγιάμα ψήφισαν οι μέτοχοι της Toshiba, επιτυγχάνοντας, με τον τρόπο αυτό, μια σπάνια νίκη για ακτιβιστές επενδυτές, η οποία, βέβαια, αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση στον όμιλο.

Η απόφαση για τον 74χρονο πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, η οποία συνάντησε τη δημόσια αντίθεση ορισμένων επενδυτών, ήρθε μετά από συνάντηση με τους μετόχους, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες. Η αποχώρησή του αποτελεί το αποκορύφωμα μιας πολύμηνης εκστρατείας από τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου, Effissimo Capital Management, που διεξήγαγε έρευνα για τα κακώς κείμενα στο management της εταιρείας. 

Η ετήσια γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη σκιά ανεξάρτητης έκθεσης αναφορικά με τα γεγονότα γύρω από την ετήσια γενική συνέλευση της Toshiba το 2020, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου. Η έκθεση αναφέρεται σε συμπαιγνία μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης της Ιαπωνίας κατά της δράσης των ακτιβιστών μετόχων. Έπειτα από την ψηφοφορία, οι μετοχές της Toshiba σημείωσαν άνοδο 1,7% στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πριν από την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba Σατόσι Τσουνακάουα, ο οποίος είχε πρόσφατα αναλάβει τα καθήκοντά του, μετά και από την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής Νομπουάκι Κουρουματάνι, είχε αποτιμήσει θετικά τον χειρισμό της τρέχουσας κρίσης από τον Ναγκαγιάμα, ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, οι μέτοχοι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι έγιναν αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί ισχυρισμοί εναντίον της εταιρείας και αρκετοί από αυτούς υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικοί κατά τη διάρκεια της χθεσινής (25/6) συνεδρίασης. 

Η ψήφος κατά του προέδρου του συμβουλίου δεν ήταν απλώς μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για έναν εταιρικό χώρο όπου το management είναι συνηθισμένο στην άκριτη υποστήριξη. 

Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου του ότι έδειξε την έξοδο σε ένα ευρέως σεβαστό στέλεχος. Την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο της Toshiba είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για να συζητήσει την εκλογή νέου προέδρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.