ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Κάνει την «κορόιδα» στις αυθαιρεσίες της NIKE στην Ελλάδα!

13:54 - 13 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Κάνει την «κορόιδα» στις αυθαιρεσίες της NIKE στην Ελλάδα!
Από τις 4 Μαΐου 2021, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλη κατήγγειλε, με ερώτηση της προς την Κομισιόν ότι, η Nike European Operations Netherlands B.V (NEON) αποφάσισε μονομερώς να τερματίσει τις εμπορικές της σχέσεις με περισσότερους από 90 εταίρους λιανικής στην Ελλάδα ανακοινώνοντας ότι, η διακοπή των σχέσεων θα αρχίσει να ισχύει στις 31.5.2022 και δίνοντας στους λιανοπωλητές προθεσμία προσαρμογής 17 μηνών.
Όπως ανέφερε, στο διάστημα των 17 μηνών οι έμποροι λιανικής αντιμετωπίζουν προβλήματα περιορισμένης γκάμας προϊόντων και αδικαιολόγητων απορρίψεων παραγγελιών μιας και η NΕON τους ενημέρωσε ότι τυχόν μελλοντικές παραγγελίες, για τη χειμερινή περίοδο 2021 θα γίνονται δεκτές μόνο εάν έχουν εξοφληθεί οι εκκρεμείς οφειλές.
 
Για να ανταποκριθούν δε, στην πολιτική διανομής που εφάρμοζε στο παρελθόν η ΝΕΟΝ, οι έμποροι λιανικής χρειάστηκε να επεκτείνουν το δίκτυό τους σε όλη την Ελλάδα και να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων.
 
Ρωτούσε δε την Κομισιόν, ποιες είναι οι ορατές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από το γεγονός ότι οι λιανοπωλητές εξαρτώνται οικονομικά από τη NEON για να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά στην αντίστοιχη αγορά τους και ποιοι χρονικοί περιορισμοί υπάρχουν για την εξεύρεση εναλλακτικών προμηθειών
 
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν Vestager εδέησε ν’ απαντήσει μόλις χθες στα καυτά αυτά ερωτήματα, για να δηλώσει ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει, αν υπήρξαν παραβιάσεις του δίκαιου για τον ανταγωνισμό στην όλη υπόθεση.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν...
 
Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Vestager εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12.7.2021)
 
Το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ βασίζεται σε δύο βασικούς κανόνες: το άρθρο 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, ενώ το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ απαγορεύει στις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε μια δεδομένη αγορά να καταχρώνται τη θέση τους.
 
Ως γενική αρχή, οι εταιρείες είναι ελεύθερες να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή να μην συναλλάσσονται με οποιονδήποτε επιλέγουν. Οι εταιρείες είναι επίσης καταρχήν ελεύθερες να διακόπτουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις σύμφωνα με το εφαρμοστέο δίκαιο για τις συμβάσεις. Η περίπτωση αυτή ενδέχεται να διαφέρει εάν μια εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση σε μια δεδομένη αγορά, οπότε η άρνηση εφοδιασμού και/ή η καταγγελία συμβάσεων θα μπορούσε να συνιστά κατάχρηση της εν λόγω δεσπόζουσας θέσης σύμφωνα με το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ.
 
Ωστόσο, η αξιολόγηση πιθανών παραβιάσεων των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει ανάλυση των πραγματικών περιστατικών. Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσον το άρθρο 102 της ΣΛΕΕ θα μπορούσε να είναι συναφές με την κατάσταση που περιγράφει η κ. βουλευτής. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τυχόν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό.
 
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
 
Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 13 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.