ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χάκερ απαιτούν $50εκ. από τη Saudi Aramco

19:41 - 23 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Χάκερ απαιτούν $50εκ. από τη Saudi Aramco
Ο πιο πολύτιμος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο Saudi Aramco επιβεβαίωσε στο BBC ότι αρχεία της εταιρείας έχουν διαρρεύσει από έναν από τους εργολάβους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αρχεία χρησιμοποιούνται τώρα σε μια προσπάθεια εκβιασμού 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία.

Η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει από καιρό επικριθεί για το ότι δεν έχει επενδύσει στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου της.

Τον Μάιο, το Colonial Pipeline στις ΗΠΑ επλήγη από μια επίθεση ransomware στον κυβερνοχώρο.

Σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Aramco δήλωσε στο BBC ότι "πρόσφατα συνειδητοποίησε την έμμεση κυκλοφορία περιορισμένου αριθμού εταιρικών δεδομένων που διατηρούσαν τρίτοι εργολάβοι".

Ο ενεργειακός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας δεν ανέφερε ποιος εργολάβος επηρεάστηκε ούτε αν ο εργολάβος είχε παραβιαστεί από hackers ή αν τα αρχεία είχαν διαρρεύσει με κάποιο άλλο τρόπο.

"Επιβεβαιώνουμε ότι η κυκλοφορία δεδομένων δεν οφείλεται σε παραβίαση των συστημάτων μας, δεν έχει καμία επίπτωση στις λειτουργίες μας και η εταιρεία συνεχίζει να διατηρεί μια ισχυρή στάση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο", ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP), ένα terabyte, ή 1.000 gigabyte, των δεδομένων της Aramco κρατήθηκε από εκβιαστές, αναφέροντας μια σελίδα στο darknet - ένα μέρος του Διαδικτύου μέσα σε ένα κρυπτογραφημένο δίκτυο το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαλείων παροχής ανωνυμίας.

Το AP ανέφερε ότι η σελίδα προσφέρθηκε να διαγράψει τα δεδομένα με αντάλλαγμα 50 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα, αν και δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από το σχέδιο  των λύτρων.

Η Aramco δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για διευκρίνιση σχετικά με την έκθεση AP ότι η εταιρεία ήταν ο στόχος μιας απόπειρας εκβιασμού 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες που διαθέτουν πηγάδια, αγωγούς και διυλιστήρια, δεν έχει επενδύσει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με ειδικούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Aramco ήταν στόχος επίθεσης που σχετίζεται με δεδομένα. Το 2012, το δίκτυο υπολογιστών της εταιρείας επλήγη από τον λεγόμενο ιό Shamoon.

Μια επίθεση στον κυβερνοχώρο φέτος στο Colonial Pipeline στις ΗΠΑ τόνισε περαιτέρω τα τρωτά σημεία των συστημάτων υπολογιστών της ενεργειακής βιομηχανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.