ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια- «Καμπανάκι» για αύξηση του πληθωρισμού

18:20 - 05 Αυγ 2021 | Ειδήσεις
BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια- «Καμπανάκι» για αύξηση του πληθωρισμού
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), καθώς το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 0,1% και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο 1,25 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε για μια πιο έντονη περίοδο πληθωρισμού πάνω από τον στόχο στο άμεσο μέλλον.

Η ΒοΕ τόνισε πως η νομισματική επιτροπή ψήφισε 7-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες, ενώ μόνο o Michael Saunders ψήφισε για μείωση του προγράμματος.

Η σημερινή απόφαση θεωρούταν αναμενόμενη από τους επενδυτές, οι οποίοι πάντως θεωρούν ζήτημα χρόνου την σταδιακή απόσυρση των διευκολυντικών νομισματικών μέτρων.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει περίπου στο 4%, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η μετριοπαθής σύσφιξη της πολιτικής κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο ρυθμός αύξησης των τιμών.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό θα είναι παροδική, καθώς σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ο δείκτης τιμών θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τέλος, η BoE αναμένει ότι η βρετανική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 7,25% το 2021, και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2022 σε 6% έναντι της προηγούμενης για 5,75%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.