ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Πώς η μείωση γεννήσεων, λόγω κορονοϊού, επηρεάζει την οικονομία

08:13 - 13 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πώς η μείωση γεννήσεων, λόγω κορονοϊού, επηρεάζει την οικονομία
Μείωση στον αριθμό των γεννήσεων παρατηρείται στις ΗΠΑ την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού και, αν αυτό συνεχιστεί, θα μπορούσε να έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην αμερικανική οικονομία και δη στις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Γενικότερα, στο πέρασμα των χρόνων ο αριθμός των παιδιών που γεννά η κάθε γυναίκα μειώνεται. Ενώ το 1964 οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έκαναν κατά μέσο όρο 3,2 παιδιά, το 1974 ο αριθμός αυτός έπεσε σε 1,8, σύμφωνα με έρευνα του Κολλεγίου της Βοστώνης.

Το 2019 ο αριθμός έπεσε στο 1,7, αλλά το 2020 σημειώθηκε μικρότερος αριθμός γεννήσεων από το αναμενόμενο, πέφτοντας περίπου 7,1% μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

Μάλιστα, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός θα παραμείνει χαμηλός και τα επόμενα χρόνια. Γενικότερα, η ηλικία που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες «πλούσιες» χώρες, όλο και αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, για τις Αμερικανίδες είναι τα 30 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο η κάθε γυναίκα στις ΗΠΑ αποκτά δύο παιδιά, αλλά ελέω κορονοϊού αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς όσες αποφασίζουν να... φρενάρουν και λόγω της κατάστασης, ενδέχεται στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Επίσης, οι επιπτώσεις της πανδημίας και στα εργασιακά, καθυστερούν την καριέρα των γυναικών και έχουν συνέπεια και στις απολαβές τους, κάνοντάς τες να σκέφτονται ακόμα πιο προσεκτικά το θέμα της μητρότητας.

Η γονιμότητα βαρόμετρο για την κοινωνική ασφάλιση

Οι ειδικοί παρατηρούν στενά τον αριθμό των γεννήσεων, καθώς αυτό επηρεάζει και την κοινωνική ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό.

Αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι το 2021 θα έχουμε στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 2 παιδιά ανά γυναίκα, αντί για 1,95 το 2020 και ο αριθμός των θανάτων μειώνεται, η ανησυχία παραμένει.

Κι αυτό γιατί το όλο πρόγραμμα της κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζει γενικότερα πρόβλημα και κάνει τους νομοθέτες να σκέφτονται μέτρα ώστε να μη αναγκαστούν να προβούν σε ξαφνικές και δραστικές περικοπές.

Ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2034. Αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά, από τους υπάρχοντες εργαζόμενους θα μπορεί να καλυφθεί μόλις το 78% των επιδομάτων.

Όσες γυναίκες κάνουν περισσότερα παιδιά, βλέπουν σε μεγάλο βαθμό να περιορίζονται και τα έσοδά τους, αφού συνήθως αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους.

Αυτό επηρεάζει και τη συνταξιοδότησή τους και μπορεί και αυτό να αποτελέσει έναν ακόμα λόγο να περιορίσουν τον αριθμό των παιδιών που θα κάνουν.

Τα λιγότερα παιδιά, όμως, συνεπάγονται και μείωση του πληθυσμού και κατ' επέκταση και του μελλοντικού εργατικού δυναμικού.

Μικρότερο εργατικό δυναμικό συνεπάγεται λιγότερες εισφορές και συρρίκνωση των κοινωνικών επιδομάτων, με τους ειδικούς να κρούουν, έτσι, τον κώδωνα του κινδύνου...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.