ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρεμιέρα για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας- Η αφετηρία

08:55 - 18 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Πρεμιέρα για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας- Η αφετηρία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά από την Τρίτη (19/9) τη διαδικασία για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, τους κανόνες της ΕΕ για τη διατήρηση του εθνικού ελλείμματος και των επιπέδων χρέους υπό έλεγχο.

Η προσπάθεια, η οποία αναβλήθηκε στο απόγειο της πανδημίας, γίνεται τώρα ακόμα πιο απαιτητική αφού οι δαπάνες για βοήθεια στην απασχόληση και υγειονομική περίθαλψη οδήγησαν στα ύψη τα επίπεδα του δημόσιου χρέους.

Η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ συμφωνεί στην απλούστευση του περίπλοκου δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά η συμπερίληψη ρητρών που ευνοούν τις πράσινες επενδύσεις διχάζει.

Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να έχει ρεαλιστικούς στόχους για τη μείωση του χρέους το 2023, όταν θα επανέλθει το Σύμφωνο, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να είναι μακρές λόγω των βαθύτερων διχασμών στο μπλοκ για το πόσο άκαμπτος πρέπει να είναι ο δημοσιονομικός έλεγχος.

Το ζήτημα του χρέους περιπλέκει επίσης τις διαπραγματεύσεις συνασπισμού στη Γερμανία.

Οι χώρες έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και η διαδικασία ξεκινά. Η λογική της πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής συγκρούεται με αυτή της λιτότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.