ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για Αφγανιστάν:Οικονομική κατάρρευση μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση

15:10 - 19 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για Αφγανιστάν:Οικονομική κατάρρευση μπορεί να προκαλέσει προσφυγική κρίση
Συρρίκνωση 30% προβλέπεται για την οικονομία του Αφγανιστάν φέτος και αυτό πιθανόν να τροφοδοτήσει προσφυγική κρίση που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και την Ευρώπη, επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη (19/10).

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα ξένα περιουσιακά στοιχεία έχουν σε μεγάλο βαθμό «παγώσει», ενώ πλέον έχει σταματήσει και η μη ανθρωπιστική βοήθεια.

Έτσι, η εξαρτώμενη από την ξένη βοήθεια οικονομία του Αφγανιστάν «αντιμετωπίζει σοβαρές κρίσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο πληρωμών. Η επακόλουθη μείωση του επιπέδου διαβίωσης απειλεί να ωθήσει εκατομμύρια στη φτώχεια και μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση», σημειώνει το ΔΝΤ.

Όπως επεσήμανε, «η αναταραχή στο Αφγανιστάν αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες σε ό,τι αφορά την οικονομία και την ασφάλεια στην περιοχή και πέρα από αυτή και τροφοδοτεί άλμα στον αριθμό των Αφγανών προσφύγων.

Μια μεγάλη εισροή προσφύγων θα βαρύνει τους δημόσιους πόρους σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, θα τροφοδοτήσει τις πιέσεις στην αγορά εργασίας και θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα».

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.