ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουλή των Αντιπροσώπων: Κλήτευση μεγάλων πετρελαϊκών για την κλιματική αλλαγή

10:41 - 03 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Βουλή των Αντιπροσώπων: Κλήτευση μεγάλων πετρελαϊκών για την κλιματική αλλαγή
Τέσσερις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και δύο φορείς άσκησης δημόσιας επιρροής καλούνται από την πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάρολιν Μαλόνεϊ να παραδώσουν έγγραφα τα οποία σχετίζονται με τις ενέργειές τους αναφορικά με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας.

Η κλήτευση έγινε στο πλαίσιο έρευνας με διάρκεια ενός έτους για το ενδεχόμενο παραπλάνησης σχετικά με το κλίμα από την ενεργειακή βιομηχανία και αφορά τις Exxon Mobil Corp, Chevron Corp, BP America και Shell Oil, καθώς και το Ινστιτούτο Αμερικανικού Πετρελαίου (API) και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

«Καμιά εταιρεία δεν έχει συμμορφωθεί»

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τις εταιρίες και τους φορείς στις 16 Σεπτεμβρίου να παραδώσουν έγγραφα σχετικά με ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της συμβολής τους στην κλιματική αλλαγή, των προσπαθειών τους για την εμπορική προώθηση των προϊόντων τους και τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας τους, καθώς και της όποιας χρηματοδότησης εκ μέρους τους τρίτων μερών για τη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με το κλίμα.

Παρόλα αυτά, στο υπόμνημά της η Μαλόνεϊ αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα, καμία από τις εταιρίες και τους φορείς δεν έχει ουσιαστικά συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Επιτροπής».

Η Μαλόνεϊ και άλλοι Δημοκρατικοί στην ίδια επιτροπή δηλώνουν ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες είχαν μεγάλα κέρδη για δεκαετίες, ενώ παραπλανούσαν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή και απέτρεπαν την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπισή της. Από τη μεριά τους, οι εταιρίες και οι φορείς απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές.

Αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους

Αντιδρώντας στην κλήτευση, ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον δήλωσε ότι η εταιρία συνεργάζεται και έχει ήδη παραδώσει περίπου 130.000 σελίδες εγγράφων, στα οποία «συμπεριλαμβάνονται και εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Shell Κέρτις Σμιθ δήλωσε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επιτροπή.

Ο Μπρέιντεν Ρένταλ, εκπρόσωπος Τύπου της Chevron, δήλωσε ότι η εταιρία εργάζεται για να συλλέξει και να παραδώσει τα έγγραφα και θα ανταποκριθεί «με τον αρμόζοντα τρόπο» στην κλήση για την παράδοση εγγράφων.

Ο Τζ. Π. Φίλντερ, εκπρόσωπος Τύπου της BP America, δήλωσε ότι η εταιρία «επανεξετάζει την κλήση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή. Η BP έχει παραδώσει περισσότερες από 17.000 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων και εσωτερικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων».

Ο Ματ Λετουρνό, εκπρόσωπος Τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «θα επανεξετάσουμε την κλήση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.