ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη- Με... γαλλική λογική η Ελλάδα

15:35 - 19 Νοε 2021 | Ειδήσεις
Τα lockdown επιστρέφουν στην Ευρώπη- Με... γαλλική λογική η Ελλάδα
Η πανδημία δείχνει τα δόντια της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τα lockdown επιστρέφουν για τρίτη φορά, ενόψει των Χριστουγέννων. Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε επίσημα καθολικό lockdown την Παρασκευή (19/11), με τη Γερμανία να... σκέφτεται να την ακολουθήσει.

Η κυβέρνηση στην Αυστρία έκρινε πως το απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας δεν είναι αρκετό και την Παρασκευή έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καθολικό lockdown στους πολίτες.

Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει το πολύ για 20 ημέρες καθώς η χώρα γονατίζει υπό το τέταρτο κύμα.

Παράλληλα οι Αρχές θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο, αφού παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις ενημερωτικές εκστρατείες δεν ήταν αρκετός ο αριθμός εκείνων που προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα στη Γερμανία ο υπουργός υγείας, Γενς Σπαν, ερωτηθείς κατά πόσον είναι πιθανό ένα νέο καθολικό lockdown άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

Έχει ήδη αποφασιστεί lockdown για τους ανεμβολίαστους σε περιοχές όπου τα νοσοκομεία «γεμίζουν επικίνδυνα» με ασθενείς της Covid-19, ενώ γενικώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, απευθύνει διαρκές εκκλήσεις στον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά σε πολλές περιοχές τα ποσοστά δεν είναι αυτά που πρέπει για να αποτρέψουν το τέταρτο κύμα.

Η Ελλάδα παίρνει και αυτή από την πλευρά της μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά για την ώρα μόνο για αυτούς. Παράλληλα, προκρίνει μοντέλο Γαλλίας για την τρίτη δόση του εμβολίου, την οποία καθιστά ουσιαστικά υποχρεωτική από τις 13 Δεκεμβρίου και μετά.

To Βέλγιο επανέφερε σε ισχύ την υποχρεωτική τηλεργασία κι επέκτεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα δεκάχρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει χθες Τετάρτη ότι ο μόνος λόγος που απετράπη ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 

Στην Ιρλανδία μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι πλέον υποχρεωτικά, πέρα από τα μπαρ και τα εστιατόρια και κινηματογράφους και θέατρα.

Στην Ιταλία τα νέα περιοριστικά μέτρα αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους. Η Τσεχία επίσης αποκλείει από την ερχόμενη εβδομάδα την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες εκδηλώσεις, μπαρ και εστιατόρια, ενώ η Σλοβακία , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα lockdown για τους ανεμβολίαστους, αφού κατέγραψε ρεκόρ 8.342 ημερήσιων κρουσμάτων.

Το τέταρτο κύμα σαρώνει όπως είναι φανερό την Ευρώπη και μένει να δούμε αν αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αρκετά. Σε κάθε περίπτωση η τρίτη αναμνηστική δόση αποτελεί... κλειδί για τις εξελίξεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.