ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα καταφέρει ο Τζόνσον να ολοκληρώσει την θητεία του;

15:02 - 10 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Θα καταφέρει ο Τζόνσον να ολοκληρώσει την θητεία του;
Το πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρού λοκντάουν, η ανακαίνιση αλλά και οι «επαναστάτες Συντηρητικοί» ρίχνουν στα «τάρταρα» τον Μπόρις Τζόνσον.

Είναι αλήθεια πως από την αρχή της θητείας Τζόνσον το 2019, μία σειρά από αλλεπάλληλα γεγονότα διαφθοράς της κυβέρνησης του, έχουν φέρει σε μειονεκτική θέση το κόμμα των Συντηρητικών αλλά και τελικά υπό αμφισβήτηση, το αν ο Μπόρις Τζόνσον θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Έγκυρη δημοσκόπηση του YouGov, για λογαριασμό των Times, έδειξε τεράστια πτώση στην πρόθεση ψήφου για τους Συντηρητικούς στο 33%, με αποτέλεσμα το κόμμα των Εργατικών να τους ξεπεράσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάσει το 37%.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα, όπως μεταδίδει η DW, ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό, με κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους να κάνουν λόγο για «μια ακόμα ημέρα, ένα ακόμη ψέμα», ενώ θέτουν ακόμα και θέμα παραίτησης του πρωθυπουργού.

Έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων για την ακεραιότητα Τζόνσον

Κύριοι λόγοι αυτής της πτώσης, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στο πρόσωπο του Τζόνσον. Το περιστατικό με το πάρτι που διοργανώθηκε πέρυσι στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 18 Δεκεμβρίου και ενώ το Λονδίνο βρισκόταν σε αυστηρό λοκντάουν, έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό που επιμένει πως δε γνώριζε τη διοργάνωσή του. Χαρακτηριστικό όμως είναι πως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 68% πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε και λέει ψέματα, ενώ τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι και ο ίδιος προσωπικά δεν ακολούθησε τους κανόνες.

Επιπλέον, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της ανακαίνισης της Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά από έρευνα που διεξήχθη από την Εκλογική Επιτροπή και η οποία διήρκησε σχεδόν οχτώ μήνες, απέδειξε ότι ο Μπόρις Τζόνσον όχι μόνο ήξερε για την ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος αλλά ήταν εκείνος που ζήτησε από δωρητή των Συντηρητικών να χρηματοδοτήσει την ακριβή ανακαίνιση των 112.000 λίρων.

Μάλιστα για το ζήτημα, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 17.800 λίρες στο κόμμα των Συντηρητικών για παραβίαση των κανόνων, ενώ ο Λόρδος Γκέιτ, ειδικός στα θέματα του υπουργικού ηθικού κώδικα που ελέγχει τον πρωθυπουργό, χθες Πέμπτη ήταν έτοιμος να παραιτηθεί καθώς ο πρωθυπουργός τον εξαπάτησε.

H ακεραιότητα του Τζόνσον όμως δεν πλήττεται μόνο από τους ψηφοφόρους. Βουλευτές του κόμματός του “επαναστατούν» στις αποφάσεις Τζόνσον για την ενεργοποίηση του Plan B της πανδημίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να ψηφιστεί το ζήτημα της εφαρμογής των «εμβολιαστικών διαβατηρίων» για την είσοδο σε μεγάλες συγκεντρώσεις, κάτι που όμως δεν φαίνεται πως είναι πρόθυμοι να κάνουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.