ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Η Όμικρον η πιο μεταδοτική μετάλλαξη

22:55 - 14 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ: Η Όμικρον η πιο μεταδοτική μετάλλαξη
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), Η μετάλλαξη Όμικρον της Covid-19, είναι η πιο μεταδοτική από όλες όσες έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τα συστήματα υγείας.

"Η Όμικρον μεταδίδεται με ρυθμό που δεν έχουν δει σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεργεσούς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ήδη 77 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον. "Στην πραγματικότητα, η Όμικρον πιθανότατα έχει φτάσει στις περισσότερες χώρες, ακόμη και σε αυτές που δεν έχει εντοπιστεί”, συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για τις χώρες που θεωρούν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον αποτελεί πιο ήπια παραλλαγή του κορονοϊού. Παρότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική, δεν είναι ακόμη σαφές εάν προκαλεί πιο ήπια ή πιο σοβαρή νόσηση από τα παλαιότερα στελέχη του κορονοϊού.

"Έχουν μάθει μέχρι τώρα ότι υποτιμούμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός”, σημείωσε ο Τέντρος και πρόσθεσε: "Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο μεγάλος αριθμός των νέων κρουσμάτων θα μπορούσε για μια ακόμη φορά να θέσει σε δοκιμασία συστήματα υγείας χωρών που δεν είναι προετοιμασμένες”.

"Τα εμβόλια δεν υποκαθιστούν τη μάσκα. Ούτε τις αποστάσεις. Ούτε τον αερισμό των χώρων και την υγιεινή των χεριών. Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα μέτρα. Εφαρμόστε τα με συνέπεια”, πρόσθεσε ο Τέντρος.

Ο Τέντρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από τις πλούσιες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού τους θα επιδεινώσει την ανισότητα όσον αφορά τα εμβόλια. Ξεκαθάρισε ότι ο ΠΟΥ δεν αντιτίθεται στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, αλλά πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε μία δόση.

"Βλέπουμε επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων στην ίδια χώρα”, τόνισε και πρόσθεσε: "Αν επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι ανισότητες, θα επιτρέψουμε και στην πανδημία να συνεχιστεί”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.