ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλον Μασκ: Θα πληρώσω πάνω από 11 δισ.δολάρια σε φόρους

18:20 - 20 Δεκ 2021 | Ειδήσεις
Έλον Μασκ: Θα πληρώσω πάνω από 11 δισ.δολάρια σε φόρους
Φόρους ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κληθεί να πληρώσει φέτος ο Έλον Μασκ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, με το ποσό να είναι ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Για όσους αναρωτιούνται, θα πληρώσω πάνω από 11 δισ. δολάρια σε φόρους φέτος», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla τη Δευτέρα (20/12).

Από τις αρχές Νοεμβρίου, ο Μασκ έχει πουλήσει μετοχές της Tesla αξίας 14 δισ. δολαρίων  έπειτα από δημοσκόπηση που έκανε στο Twitter, στην οποία ρωτούσε τους ακόλουθούς του για το αν θα έπρεπε να πουλήσει το 10% των μετοχών του. Η απάντηση σε αυτή τη δημοσκόπηση ήταν ένα ηχηρό «ναι».

Βέβαια, το πιθανότερο είναι να ξεκινούσε να πουλάει έτσι κι αλλιώς, καθώς οι stock options που έλαβε το 2012 λήγουν τον Αύγουστο του επόμενου έτους και προκειμένου να τα ασκήσει, πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος επί των κερδών.

Αντί να λαμβάνει μισθό ή μπόνους σε μετρητά, η περιουσία του Μασκ προέρχεται από τα κέρδη των μετοχών της Tesla.

Αν και η μετοχή της Tesla έχει σημειώσει πτώση μετά τη δημοσκόπηση του Μασκ στο Twitter, εξακολουθεί να κινείται ανοδικά, καταγράφοντας άνοδο κατά 28% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα.

Όταν ο Μασκ θέλει μετρητά, μπορεί απλά να δανειστεί χρήματα χρησιμοποιώντας τις μετοχές της εταιρείας του ως εγγύηση. Παρόλα αυτά, αυτή η πρακτική έχει επικριθεί από ορισμένους πολιτικούς ως φορολογικό «παραθυράκι» για τους πολύ πλούσιους.

Νωρίτερα φέτος, η ProPublica δημοσίευσε μια έρευνα που έδειξε ότι ο Μασκ και αρκετοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι δεν είχαν πληρώσει καθόλου φόρους εισοδήματος το 2018.

Μεταξύ του 2014 και του 2018, ο Μασκ πλήρωσε 455 εκατ. δολάρια σε φόρους για εισόδημα 1,52 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ProPublica, παρά το γεγονός ότι η περιουσία του αυξήθηκε κατά 13,9 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του Μασκ στα χαρτιά αξίζει πάνω από 244 δισ. δολάρια, κάνοντάς τον τον πλουσιότερο άνθρωπο τον κόσμο.

Ο Μασκ θα μπορούσε να περιμένει μέχρι του χρόνου για να πληρώσει τους φόρους, αλλά τότε ίσως αναγκαζόταν να πληρώσει ακόμα περισσότερα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.