ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

16:55 - 31 Ιαν 2022 | Ειδήσεις
Γερμανία: Στο 5,1% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Kατά 5,1% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για 4,4%.

Σε ετήσια βάση, μετρούμενες με εθνικά πρότυπα ήταν στο 4,9%, πάνω από το 4,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, πάντως, αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, όταν σημείωσε την υψηλότερη τιμή από το καλοκαίρι του 1992.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού παραμένει υψηλός παρά την απουσία των βασικών επιπτώσεων που προκλήθηκαν το 2021 από την προσωρινή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και την απότομη πτώση των τιμών των προϊόντων ορυκτελαίων το 2020», αναφέρει το Destatis.

Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με την κρίση, όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι σημαντικές αυξήσεις τιμών καθώς ξεκίνησε η οικονομική ανάκαμψη, καθώς και οι τιμές της ενέργειας, συνεχίζουν να διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,9% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα παραμείνουν σταθερές.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 11 Φεβρουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.