ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιξη στην ιστορία- «Εξαφανίζονται» 2,2 τρισ. δολάρια Κύριο

17:32 - 04 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Η μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιξη στην ιστορία- «Εξαφανίζονται» 2,2 τρισ. δολάρια
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη πρόκειται να ξεκινήσουν «τη μεγαλύτερη ποσοτική σύσφιξη στην ιστορία», δήλωσαν την Παρασκευή (4/2) αναλυτές της Morgan Stanley, εκτιμώντας ότι στήριξη αξίας 2,2 τρισ. δολαρίων θα «εξαφανιστεί» τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της Morgan Stanley, που επικαλείται το Reuters, «η άνοδος του παγκόσμιου πληθωρισμού αναγκάζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να… κόψουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού».

Όπως αναφέρεται στο ίδιο report, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ πέντε φορές φέτος, που αποτελεί την ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από την περίοδο 2005-2006. Επίσης, η BoE αύξησε εντός της εβδομάδας τα επιτόκιά της για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της αύξηση εδώ και μια δεκαετία.

«Οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών (G4) θα συρρικνωθούν τον Μάιο», δήλωσαν οι αναλυτές της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η μείωση των 2,2 τρισ. δολαρίων που αναμένουν θα είναι 4,5 φορές μεγαλύτερη από το 2018, όταν χάθηκαν τα περίπου 500 δισ. δολάρια.

«Προβλέπουμε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συρρικνωθεί πιο γρήγορα από αυτόν της Fed από τον Μάιο του 2022 έως τον Μάιο του 2023, δεδομένης της λιγότερης ρευστότητας μέσω των TLTRO», είπαν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στην εξαιρετικά φθηνή και απεριόριστη παροχή χρηματοδότησης της ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 04 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.