ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν και Σι ενωμένοι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ

19:41 - 04 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Πούτιν και Σι ενωμένοι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ
Η Κίνα ενώνει τη φωνή της με τη Ρωσία σχετικά με την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες πλησιάζουν περισσότερο η μία την άλλη εξαιτίας της δυτικής πίεσης.

Η Μόσχα και το Πεκίνο εξέδωσαν κοινή δήλωση που επιδεικνύουν τη συμφωνία τους σε μια σειρά ζητημάτων κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο κ. Πούτιν ισχυρίζεται ότι οι δυτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ για να υπονομεύσουν τη Ρωσία και ενώ η μακροσκελής κοινή δήλωση δεν αναφέρεται άμεσα στην Ουκρανία, οι δύο χώρες κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι ασπάζεται μια ιδεολογία Ψυχρού Πολέμου.

Οι συνομιλίες, για τις οποίες το Κρεμλίνο είπε ότι ήταν «πολύ θερμές», διεξήχθησαν πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο από την έναρξη της πανδημίας.

«Η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας δεν έχει όρια και δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο χώρες δήλωσαν επίσης ότι «ανησυχούν σοβαρά» για το σύμφωνο ασφαλείας Aukus μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας. Θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης της Κίνας, η οποία έχει κατηγορηθεί για αύξηση της έντασης σε αμφισβητούμενα εδάφη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε ότι στηρίζει την πολιτική του Πεκίνου One China, η οποία προβλέπει ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι μια αποσχισθείσα επαρχία που τελικά θα είναι και πάλι μέρος της Κίνας.

Ωστόσο, η Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως μια ανεξάρτητη χώρα, με δικό της σύνταγμα και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες.

Πούτιν και Σι έφαγαν μεσημεριανό, είχαν συνομιλίες και μετά πήγαν στην έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρα ο guest star της Τελετής.

Οι δύο Πρόεδροι θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως έχουν αυξημένη συνεργασία και κοινή οπτική για τον κόσμο. Αν και η Ουκρανία δεν αναφέρθηκε, υπονοήθηκε ξεκάθαρα όταν και οι δύο είπαν ότι αντιτίθενται στη διεύρυνση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μία ξεκάθαρη συμμαχία ενάντια στη Δύση...

Τελευταία τροποποίηση στις 20:55 - 04 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.