ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρηνική σύντηξη: Επιστήμονες... κοντά στην «ενέργεια του μέλλοντος»

20:55 - 09 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Πυρηνική σύντηξη: Επιστήμονες... κοντά στην «ενέργεια του μέλλοντος»
Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη ανακοίνωσαν την Τετάρτη (9/2) επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εργαστήριο JET με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δουλεύει πάνω στην πυρηνική σύντηξη, την ενεργειακή διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους κατέρριψαν το δικό τους παγκόσμιο ρεκόρ για την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να προκύψει συμπιέζοντας δύο μορφές υδρογόνου. Τα πειράματα παρήγαγαν 59 μεγατζάουλ ενέργειας σε πέντε δευτερόλεπτα (11 μεγαβάτ ισχύος).

Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε επιτευχθεί σε παρόμοιες δοκιμές το 1997. Δεν πρόκειται για τεράστια παραγωγή ενέργειας - είναι αρκετή μόνο για να βράσει νερό περίπου 60 βραστήρων. Ωστόσο, η σημασία της ανακάλυψης είναι ότι επικυρώνει τις σχεδιαστικές επιλογές που έχουν γίνει για έναν ακόμη μεγαλύτερο αντιδραστήρα σύντηξης που κατασκευάζεται τώρα στη Γαλλία.

Τον Ιούλιο του 2020, όπως αναφέρει το BBC, ξεκίνησε στην νότια Γαλλία η συναρμολόγηση του γιγάντιου αντιδραστήρα του διεθνούς προγράμματος ITER, με στόχο την επίτευξη της σύντηξης του υδρογόνου και την παραγωγή σχεδόν ανεξάντλητης ενέργειας.

«Με την πυρηνική σύντηξη, το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για το μέλλον», προσφέροντάς μας «μη ρυπογόνα, απαλλαγμένη από άνθρακα, ασφαλή και πρακτικά χωρίς κατάλοιπα ενέργεια», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε βίντεο που προβλήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής στην έδρα του ITER, Σεν – Πολ – λε – Ντυράνς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.