ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NATO-ΗΠΑ: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης- Μόσχα: «Καρφιά» για το φυσικό αέριο

20:23 - 16 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
NATO-ΗΠΑ: Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης- Μόσχα: «Καρφιά» για το φυσικό αέριο
Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης, η ένταση παραμένει ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα μιλά ανοιχτά για το ρόλο του φυσικού αερίου στη διαμάχη και κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη στάση τους.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στο... μέτωπο των εξελίξεων στην Ουκρανία, το NATO δεν αποδέχεται τις ρωσικές ανακοινώσεις περί απόσυρσης των στρατευμάτων. Ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε μάλιστα πως «δεν έχουν αποσυρθεί στρατεύματα, ούτε εξοπλισμός»!

Ενώ η Μόσχα στέλνει μηνύματα περί διπλωματικών διαβουλεύσεων, «βλέπουμε επί του πεδίου ότι ρωσικά στρατεύματα τίθενται σε θέσεις μάχης και είδαμε αυτήν την κυβερνο-επίθεση [που πλήττει χθες και σήμερα την Ουκρανία]. Αυτού του είδους οι ενέργειες και τα μέτρα περιμένουμε να προηγούνται μίας ευρύτερης στρατιωτικής επέμβασης».

Σημείωσε πάντως ότι «δεν είναι υπερβολικά αργά» για να επιλέξει η Μόσχα την οδό της διπλωματίας και ότι το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να συζητήσει για ζητήματα όπως η ανάπτυξη πυραύλων και ο έλεγχος των εξοπλισμών.  

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως έχουν αποσυρθεί τα στρατεύματα.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από τη μεριά της η Μόσχα κατηγορεί ανοιχτά πια τις ΗΠΑ πως υποδαυλίζουν την ένταση γιατί επιδιώκουν να έχουν οικονομικά οφέλη από τη διαχείριση του φυσικού αερίου:

«Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης, η οποία κάθισε σαν το κόκκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.