ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαρωτικές αλλαγές στο διεθνές επιχειρηματικό τοπίο-Η Shell... εγκαταλείπει την Gazprom

21:49 - 28 Φεβ 2022 | Ειδήσεις
Σαρωτικές αλλαγές στο διεθνές επιχειρηματικό τοπίο-Η Shell... εγκαταλείπει την Gazprom
Σαρωτικές αλλαγές στο διεθνές επιχειρηματικό τοπίο προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ήδη τον περιορισμό, την αναστολή ή την απομάκρυνση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, η Shell δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μία μέρα την απόφαση της BP να πουλήσει το μερίδιό που κατέχει στην κρατική ρωσική πετρελαϊκή Rosneft.

Η Shell ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα «αποχωρήσει από τις κοινοπραξίες της με την Gazprom», αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις περιλαμβάνουν το μερίδιο 27,5% της εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-II, το μερίδιο του 50% στην Salym Petroleum Development και την ενεργειακή επιχείρηση Gydan.

Σε δηλήσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden δήλωσε πως «είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Ουκρανία. Λυπούμαστε που τα συγκεκριμένα γεγονότα  προήλθαν από μια παράλογη πράξη στρατιωτικής επίθεσης που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Ακόμη πρόσθεσε πως η εταιρεία είναι πεπεισμένη για την αποχώρησή της.

Η Shell θα τερματίσει επίσης τη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Nord Stream 2, στο οποίο κατέχει μερίδιο 10% αξίας 1 δισ. δολαρίων.  Τέλος σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gazprom που αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ η Ευρώπη θα μείνει το καλοκαίρι χωρίς αέριο στις ενεργειακές της αποθήκες. 

Οι πιο ηχηρές επιχειρηματικές ανακατατάξεις

Η BP ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις μετοχές της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, ύστερα από τρεις δεκαετίες. 

Η εταιρεία το 2021 έλαβε έσοδα από τη Rosneft με τη μορφή μερισμάτων που ανήλθαν συνολικά σε περίπου 640 εκατ. δολάρια, ήτοι το 3% της συνολικής ταμειακής ροής της από τις δραστηριότητες.

Ο ναυτιλιακός όμιλος Maersk εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει όλες τις κρατήσεις εμπορευματοκιβωτίων εντός και εκτός Ρωσίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κυρώσεις και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας.

Ο όμιλος Mercedes-Benz εξετάζει νομικές επιλογές για να εκχωρήσει το συντομότερο δυνατό το μερίδιο 15% πιου κατέχει στην Kamaz, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Daimler Truck σχεδιάζει να παγώσει άμεσα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη ρωσική εταιρεία κατασκευής φορτηγών Kamaz.

«Δεν θα κατασκευαστούν άλλα φορτηγά ούτε θα παραδοθούν άλλα εξαρτήματα στην Kamaz στο πλαίσιο της συνεργασίας μας», ανέφερε εσωτερικό σημείωμα του Ομίλου που περιλήθε σε γνώση του Reuters.

Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις της στη Ρωσία, καθώς αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις κυρώσεων στις δραστηριότητές της εκεί.

Η παγκόσμια τράπεζα HSBC προτίθεται να τερματίσει τις σχέσεις της με μια σειρά ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα.

Η τράπεζα έχει μικρή άμεση έκθεση στη Ρωσία, με περίπου 200 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα 15 εκατ. δολαρίων, έναντι των παγκόσμιων εσόδων της ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars μέχρι νεωτέρας θα αναστείλει τις αποστολές αυτοκινήτων στη ρωσική αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.