ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομιλία Ζελένσκι στη Βρετανία, με αναφορές σε Τσόρτσιλ και Άμλετ

21:11 - 08 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Ομιλία Ζελένσκι στη Βρετανία, με αναφορές σε Τσόρτσιλ και Άμλετ
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε το απόγευμα της Τρίτης (8/3) στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, μέσω βιντεοκλήσης.

Ο Ζελένσκι στην ομιλία του τόνισε πως η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί, αν και άνοιξε παράθυρο συμβιβασμού, λέγοντας πως πλέον η χώρα του δεν επιμένει για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σημείωσε, όμως, πως δεν θα παραδώσει τα όπλα: «Δεν θέλουμε να χάσουμε τη χώρα μας», είπε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν έχουμε βασανίσει τους αιχμάλωτους πολέμους».

Έκανε αναφορά στον Άμλετ, λέγοντας πως για την Ουκρανία ο πόλεμος είναι πλέον ζήτημα ύπαρξης: «Το ερώτημα για εμάς είναι να είμαστε ή να μην είμαστε».

Επίσης, θυμήθηκε μια ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ εν καιρώ πολέμου: "Τώρα μπορώ να σας δώσω μία βέβαιη απάντηση. Ναι. Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα χάσουμε. Θα συνεχίσουμε τη μάχη με κάθε κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στις πόλεις, στους δρόμους, στις όχθες των ποταμών".

Παρομοίασε δε την αντίσταση της Ουκρανίας στη Ρωσία, με αυτή της Βρετανίας απέναντι στους Ναζί.

Τέλος, έκανε έκκληση για βοήθεια: "Σας παρακαλώ, αυξήστε τις πιέσεις στη Ρωσία, αυξήστε τις κυρώσεις, διασφαλίστε τους ουρανούς της Ουκρανίας", είπε.

{https://twitter.com/France24_en/status/1501243348518060032}

Μετά την ομιλία Ζελένσκι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πήρε το λόγο λέγοντας ότι οι μάχες των Ουκρανών αποτελούν έμπνευση για εκατομμύρια κόσμου. 

Ο Τζονσον υπογράμμισε ότι δεσμεύεται για στρατιωτική υποστήριξη, ενίσχυση των κυρώσεων και αύξηση της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας. 

Τόνισε, δε, ότι η Βρετανία με κάθε τρόπο θα προσπαθήσει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:13 - 08 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.