ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Think Tank: Επιβεβαίωση του αδιεξόδου στη συνάντηση Μπάιντεν- ΕΕ!

11:40 - 29 Μαρ 2022 | Ειδήσεις
Think Tank: Επιβεβαίωση του αδιεξόδου στη συνάντηση Μπάιντεν- ΕΕ!
Παρά τα όσα «αισιόδοξα και διθυραμβικά» γράφτηκαν για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 24 και 25 Μαρτίου 2022, μόλις χθες η υπηρεσία Think Tank του Ευρωκοινοβουλίου, με ενημερωτικό της σημείωμα προς επιλεγμένους αποδέκτες, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους!

Στο σημείωμα διαπιστώνεται ότι τα κύρια αποτελέσματα της συνάντησης ήταν πενιχρά και περιορίσθηκαν στη δημιουργία ενός νέου Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και σ’ ένα εθελοντικό σύστημα κοινής αγοράς αερίου της ΕΕ, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται για τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, δεν έγιναν περαιτέρω βήματα σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, δεν βρέθηκε κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και δεν επιβλήθηκαν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία σε αυτό το στάδιο, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων ηγετών της ΕΕ για απαγορεύσεις στην ενέργεια ή/και τις μεταφορές.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπεράσματα επανέλαβαν ή βασίστηκαν περαιτέρω στη Διακήρυξη των Βερσαλλιών της 11ης Μαρτίου.

Στα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνεται η ανάγκη περαιτέρω μείωσης της στρατηγικής εξάρτησης της ΕΕ στην ενέργεια και σε άλλους ευαίσθητους τομείς, ιδίως κρίσιμες πρώτες ύλες, ημιαγωγούς, υγεία, ψηφιακή και επισιτιστική ασφάλεια.

*Ολο το ενημερωτικό σημείωμα στ’ αγγλικά ΕΔΩ

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:50 - 29 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.