ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου- Μεγάλη η αβεβαιότητα

22:16 - 04 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Eurogroup: Επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω πολέμου- Μεγάλη η αβεβαιότητα
Οι ρυθμοί ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα επιβραδύνουν φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, καθώς και αξιωματούχοι της Κομισιόν, οι οποίοι τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη επιτάχυνσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη, αλλά πολλές οικονομίες θα καταφέρουν να έχουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ το 2022.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει φέτος. Αυτό οφείλεται στην τεράστια αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι αυξήσεις των τιμών έχουν συνέπειες στις κοινωνίες μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο Ντόναχιου και πρόσθεσε: «Οι υπουργοί Οικονομικών αναγνωρίζουν πλήρως τις προκλήσεις, αλλά παράλληλα επισημαίνουν τις πολλές πολιτικές που υιοθετήθηκαν για να τονωθούν οι αδύναμοι πολίτες».

O Ντόναχιου είπε επίσης ότι οι υπ. Οικονομικών θα συζητήσουν νέα μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. κατά της Μόσχας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin την Τρίτη (5/4), ενώ αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την τραπεζική ένωση.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι χαρακτήρισε «προφανή» τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ενότητά της και να επιταχύνει την αντίδραση της απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη του πληθωρισμού, ο Επίτροπος τόνισε ότι βασικός παράγοντας είναι η ενέργεια και αυτό έχει οδηγήσει πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις να είναι πιο εκτεταμένες. «Υπάρχουν ταυτόχρονα σημαντικές πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι όλοι οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονται και οι αγορές πιστεύουν ότι θα έχουμε αρνητική ανάπτυξη το β’ τρίμηνο της χρονιάς. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι συνολικά αρνητικό το 2022», πρόσθεσε.

«Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, αλλά η αρνητική επίδραση του πολέμου της Ουκρανίας θα αντισταθμιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:44 - 04 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.