ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αγορές προειδοποιούν για σοκ με νίκη Λεπέν στη Γαλλία!

10:59 - 08 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Οι αγορές προειδοποιούν για σοκ με νίκη Λεπέν στη Γαλλία!
Την Κυριακή (10/4) πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Γαλλία και όλα δείχνουν πως τελικά δεν θα είναι περίπατος για τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως πολλοί νόμιζαν. Προφανώς, θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 24 Απριλίου με τη Μαρίν Λεπέν να διεκδικεί μάλιστα με αξιώσεις τη θέση στο Ελιζέ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι προειδοποιούν τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για ένα νέο σοκ.

Σε μία θυελλώδη περίοδο παγκοσμίως, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι αγορές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή φρουράς στη Γαλλία.

Σε εκθέσεις προς τους πελάτες τους, Barclays, Jefferies και JP Morgan αναφέρουν πως δεν μπορούν να προεξοφλήσουν νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

"Αυτό που μέχρι πρόσφατα φαινόταν να είναι περίπατος για τον Μακρόν, τώρα φαίνεται να εξελίσσεται σε ντέρμπι με τη Λεπέν", αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Δεν αποκλείουν δηλαδή σε καμία περίπτωση το σενάριο νίκης της Λεπέν και ασφαλώς καλούν τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που είναι δεδομένο πως θα προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις στις αγορές.

Στην ΕΕ ασφαλώς δεν θέλουν καν να σκέφτονται αυτό το σενάριο, ιδιαίτερα εν μέσω πολέμου, ωστόσο, φαίνεται πως οι Γάλλοι πολίτες ενδεχομένως να έχουν διαφορετική γνώμη. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει, πάντως, την προεκλογική του εκστρατεία και θέλει να πετύχει ένα καλό ποσοστό στον α' γύρο, που θα του δώσει ώθηση για τον επαναληπτικό γύρο στις 24 Απριλίου.

Όμως και η Λεπέν έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική και φυσικά προσβλέπει στο β΄ γύρο να στηριχθεί από τον επίσης ακροδεξιό υποψήφιο, Ερίκ Ζεμούρ.

Μία ακόμα πρόκληση για την Ευρώπη, σε μία δύσκολη συγκυρία. Ο Μακρόν σίγουρα θα προσφέρει ηρεμία και περισσότερη σιγουριά, ενώ η Λεπέν είναι ένα μονοπάτι άγνωστο που οι περισσότεροι στην ΕΕ θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Η απόφαση, όμως, ανήκει στο γαλλικό λαό, ανήμερα του δικού μας Πάσχα και οι αγορές διεθνώς δεν αποκλείουν... βεγγαλικά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.