ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μαριούπολη δεν έχει «πέσει», αλλά πολιορκείται- Δραματικές στιγμές

08:30 - 18 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Η Μαριούπολη δεν έχει «πέσει», αλλά πολιορκείται- Δραματικές στιγμές
Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν έχουν παραδώσει την κρίσιμη πόλη-λιμάνι, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, ώρες αφότου το Κίεβο προειδοποίησε για πιθανή ναυτική επιχείρηση και πρόσθετες αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί το ρωσικό τελεσίγραφο και η άρνηση των Ουκρανών μαχητών να παραδώσουν την πόλη. 

Τα ρωσικά στρατεύματα πλέον κλείνουν την πόλη για είσοδο και έξοδο και θα εκδώσουν «δελτία μετακίνησης» σε όσους παραμένουν, δήλωσε ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντριουσένκο στο Telegram την Κυριακή. Οι Ουκρανοί εκτιμούν πως θα ακολουθήσει «Αρμαγεδδών».

«Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν στην ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινούνται μεταξύ συνοικιών της πόλης, αλλά και να βρίσκονται στους δρόμους», είπε, υπονοώντας ότι  οι δυνάμεις κατοχής πιθανότατα συγκέντρωναν πληροφορίες ή φιλτράρουν αυτούς που παραμένουν στην πόλη.

Σε ξεχωριστή ενημέρωση το Σάββατο, ο Αντριουσένκο είχε πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η πόλη θα είναι «κλειστή για είσοδο/έξοδο για όλους από τη Δευτέρα, αλλά θα υπάρξει επίσης απαγόρευση μετακίνησης στις συνοικίες για μια εβδομάδα».

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι υπερασπιστές της Μαριούπολης και μια «μεγάλη ομάδα αμάχων» στη νότια πόλη-λιμάνι αντιστέκονται ενώ είναι «βασικά περικυκλωμένοι από τις ρωσικές δυνάμεις». «Η πόλη δεν υπάρχει πια», είπε ο Κουλέμπα στο CBS. «Φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ρωσικός στρατός στη Μαριούπολη, αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ είπε στο ABC ότι η Μαριούπολη δεν έπεσε, αλλά μια «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της μηνιαίας πολιορκίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 18 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.