ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Mijatović: Εξακολούθησαν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2021

14:27 - 27 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Επίτροπος Mijatović: Εξακολούθησαν να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2021
Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή της για το 2021 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, δήλωσε ότι οι τάσεις που υπονομεύουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίστηκαν και το 2021.

Τα θέματα που καλύπτονται από την έκθεση ποικίλλουν από την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων έως την προστασία των μεταναστών, από την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, των LGBTI ατόμων, των ατόμων με αναπηρίες, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παιδιών, καθώς και της δικαιοσύνης, το δικαίωμα στην υγεία και τον ρατσισμό.

Όπως υπογράμμισε «Αυτές οι τάσεις δεν είναι νέες. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το μέγεθος της οπισθοδρόμησης σε πολλές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ευρεία υπονόμευση του κράτους δικαίου, που αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην ομιλία της, η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία υπήρξε σκηνή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποτροπή περισσότερων θηριωδιών και για τη λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού. Ελπίζω ότι τα κράτη μέλη μας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, καθώς και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν δικαιοσύνη και αποζημιώσεις στα θύματα».

Κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της υποστήριξης για την ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες και τις ανάγκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.