ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβούλιο Ευρώπης: Ad hoc διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου

14:22 - 29 Απρ 2022 | Ειδήσεις
Συμβούλιο Ευρώπης: Ad hoc διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου
Εγκρίνοντας ψήφισμα, που βασίσθηκε στην έκθεση του Πολωνού βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Aleksander Pociej, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζητεί τη σύσταση ad hoc διεθνούς ποινικού δικαστηρίου, για διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) κάλεσε όλα τα κράτη μέλη και παρατηρητές του Οργανισμού να συστήσουν επειγόντως ένα ad hoc διεθνές ποινικό δικαστήριο, το οποίο θα λάβει εντολή να «διερευνήσει και να διώξει το έγκλημα της επίθεσης που φέρεται να διαπράχθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ένα τέτοιο δικαστήριο, τονίζεται, θα πρέπει να «εφαρμόσει τον ορισμό του εγκλήματος της επίθεσης» όπως ορίζεται στο εθιμικό διεθνές δίκαιο.

Θα έχει έδρα το Στρασβούργο, ενόψει πιθανών συνεργειών με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα πρέπει «να έχει την εξουσία να εκδίδει διεθνή εντάλματα σύλληψης και να μην περιορίζεται από την κρατική ασυλία ή την ασυλία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων κρατικών αξιωματούχων».

Η Συνέλευση προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, και πιθανής γενοκτονίας, θα λογοδοτήσουν

Το ίδιο πρέπει να ισχύσει για τους δράστες του εγκλήματος της επίθεσης, δηλαδή την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είναι υπεύθυνη για την έναρξη του συνεχιζόμενου πολέμου. Τα κράτη μέλη και τα κράτη παρατηρητές θα πρέπει να υποστηρίζουν και να συνεργάζονται με τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και να κάνουν χρήση της καθολικής δικαιοδοσίας για τη διερεύνηση και τη δίωξη τέτοιων εγκλημάτων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.