ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προκλήσεις... ενότητας στην ΕΕ για πετρέλαιο, φυσικό αέριο

08:15 - 03 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Προκλήσεις... ενότητας στην ΕΕ για πετρέλαιο, φυσικό αέριο
Προκλήσεις... ενότητας προέκυψαν στην ΕΕ, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα (2/5).

Η ΕΕ υποσχέθηκε να εκδώσει πιο λεπτομερείς οδηγίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη και οι εταιρείες τους θα πρέπει να χειριστούν την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αγοράσουν φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Το μπλοκ προσπαθεί να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο για την επιβολή κυρώσεων, παρότι το νομισματικό παιχνίδι της Ρωσίας αποτελεί πρόκληση για ορισμένες χώρες που επιθυμούν να εξασφαλίσουν συνεχείς προμήθειες.

Η πρόθεση της ΕΕ να οριστικοποιήσει μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, όμως, προκαλεί τη μεγάλη διαμάχη. Η Ουγγαρία εμφανίζεται έτοιμη να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις πετρελαίου εάν τα μέτρα περιόριζαν υπερβολικά την ικανότητά της να εισάγει ενέργεια, κάτι που αναγκάζει τις Βρυξέλλες να της παράσχουν επιπλέον ευελιξία.

Η Πολωνία, εν τω μεταξύ, της οποίας οι προμήθειες φυσικού αερίου κόπηκαν από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, θέλει να προχωρήσει πιο γρήγορα. «Θα ζητήσουμε άμεσες κυρώσεις για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», είπε η Άννα Μόσκουα, υπουργός Κλίματος της χώρας, στους δημοσιογράφους χθες.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τη Γερμανία να συμφωνεί μεν στις κυρώσεις, αλλά... όχι βιαστικά, η ΕΕ αναζητά ισορροπίες, ώστε να μη δώσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενότητα και ομοφωνία στις αποφάσεις.

Άλλωστε, πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε τονίσει πως για να υπάρξει εμπάργκο στο πετρέλαιο θα πρέπει να πρώτα να είναι δεδομένο πως δεν απειλείται η ενότητα της ΕΕ.

Συνεπώς, απαιτείται μεγάλη προσοχή στις κινήσεις και ένα βήμα τη φορά. Προέχει τώρα να μη σπάσει η ενότητα στο κομμάτι του φυσικού αερίου και να μη γίνουν πληρωμές σε ρούβλια. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το εμπάργκο στο πετρέλαιο, με έναν πιθανό αστερίσκο για την Ουγγαρία, που θα της επιτραπεί μία πιο ουδέτερη στάση, αρκεί βέβαια να μη βάλει βέτο από τη μεριά της.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.