ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 13 ετών

14:40 - 05 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 13 ετών
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών αύξησε σήμερα (5/5) τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England - BoE), σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την «εκτίναξη» του πληθωρισμού.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σε μια αναμενόμενη κίνηση κατά τους οικονομολόγους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE ψήφισαν την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε μια εποχή που εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE ενέκρινε κατά πλειοψηφία (6 εναντίον 3) την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι τα τρία μέλη της μειοψηφίας προτιμούσαν μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Όπως οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, έτσι και η BoE είναι επιφορτισμένη με την καθοδήγηση της εγχώριας οικονομίας εν μέσω της «έκρηξης» του πληθωρισμού, που έχει επιδεινωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε υψηλό 30 ετών στο 7% τον περασμένο Μάρτιο -τρεις φορές πιο υψηλός από τον στόχο της BoE- καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, εν τω μεταξύ, έπεσε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί σε περίπου 10% φέτος ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των lockdown στην Κίνα. Προειδοποίησε επίσης ότι οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν ταχύτερα από το εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, «βαθαίνοντας» την κρίση του κόστους διαβίωσης.

Ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, είχε προειδοποιήσει ότι η τράπεζα βαδίζει σε ένα «στενό μονοπάτι» μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα μπορεί να υιοθετήσει μια πιο σταδιακή προσέγγιση προς τη «σύσφιξη».

Προηγήθηκε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία αύξησε την Τετάρτη (4/5) το επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες σε ένα εύρος μεταξύ 0,75% και 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed εδώ και δύο δεκαετίες και το πιο επιθετικό «βήμα» της στον αγώνα ενάντια στο υψηλό 40 ετών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη BoE, η στερλίνα κατέγραφε πτώση 1,2% στα 1,2468 δολάρια. Το βρετανικό νόμισμα διέγραψε τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, υποχωρώντας προς το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 05 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.