ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έπεσε» η Μαριούπολη: Παραδόθηκαν οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ

15:58 - 17 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
«Έπεσε» η Μαριούπολη: Παραδόθηκαν οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ
Μετά από 83 ημέρες μαχών «έπεσε» η Μαριούπολη, που αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη (17/5) ότι 265 Ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων δεκάδες τραυματισμένοι, παραδόθηκαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη. «Τις τελευταίες 24 ώρες, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν, εκ των οποίων 51 τραυματίστηκαν βαριά», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανέφερε, επίσης, ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Νοβοαζόφσκ.

Σε μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των μαχητών που παραμένουν στο Αζοφστάλ. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των ανδρών μας. Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες μεταξύ αυτών. Τους παρέχεται κάθε φροντίδα. Θέλω να επισημάνω ότι η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς», είπε ο Ζελένσκι.

«Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, προβάλλοντας αντίσταση για 83 ημέρες», είπε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ, προσθέτοντας ότι οι μαχητές εμπόδισαν την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας για κατάληψη περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία. «Η μάχη της Μαριούπολης θα μείνει στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα. Οι υπερασπιστές του Αζοφστάλ κατέστρεψαν τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβουν την ανατολική Ουκρανία, δέχθηκαν πλήγμα οι ίδιοι και αποδείχθηκε η πραγματική "μαχητική ικανότητα" της Ρωσίας... Πρόκειται για κάτι που άλλαξε εντελώς την πορεία του πολέμου», σημείωσε ο Ποντολιάκ.

{https://twitter.com/Podolyak_M/status/1526502875261706250}

Η Ουκρανία εργάζεται για τα «επόμενα στάδια» της απομάκρυνσης των ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ. Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στην ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αλλά έγραψε: «Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά».

Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι εργάζεται για την εκκένωση όλων των εναπομεινάντων στρατευμάτων από το τελευταίο τους προπύργιο στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, παραχωρώντας τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από μήνες βομβαρδισμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 17 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.