ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακρίβεια... απειλεί τα Fish and chips

08:06 - 27 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Η ακρίβεια... απειλεί τα Fish and chips
Τα fish and chips κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καθώς οι τιμές στο ηλιέλαιο, στο αλεύρι και στα λιπάσματα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και το Brexit έχουν αρχίσει να  «βαραίνουν» την οικονομία της Βρετανίας, με τις αυξανόμενες τιμές των προϊόντων να απειλούν άμεσα την παράδοση των fish and chips.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, το ένα τρίτο των καταστημάτων fish and chips, κινδυνεύει να καταρρεύσει φέτος λόγω μιας «τέλειας καταιγίδας» πιέσεων στις τιμές.

Μάλιστα, μόλις σε έναν χρόνο οι τιμές των fish and chips (μπακαλιάρος και εγκλεφίνος) αυξήθηκαν κατά 75%, το ηλιέλαιο αυξήθηκε κατά 60% και το αλεύρι κατά 40%.

Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα «κόκκινα» στη Βρετανία, αγγίζοντας όριο 40 ετών του 9% τον Απρίλιο, το υψηλότερο στην G7, και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Tα πλήγματα του Brexit και του πολέμου στην Ουκρανία

Οι πιο σημαντικές δυσκολίες για τα καταστήματα fish and chips ξεκίνησαν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε στο Reuters η εταιρεία «UK Fisheries», εκτιμώντας ότι η ποσότητα του αρκτικού μπακαλιάρου που επιτρέπεται να αλιεύσει η Βρετανία το 2022 μειώθηκε περίπου στο 40% της πριν το Brexit.

Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της αλίευσης και του τηγανίσματος των ψαριών. Μεταξύ άλλων, οι τιμές του ηλιέλαιου, του αλευριού και των λιπασμάτων, έχουν παρουσιάσει ραγδαία άνοδο.

Το ηλιέλαιο είναι το βασικό γεωργικό προϊόν που εισάγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ουκρανία και, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση δηλώνει ότι προσπαθεί να το αντικαταστήσει με άλλα φυτικά έλαια.

Ο Yael Selfin, Chief Economist, της «KPMG UK», τόνισε στο Reuters ότι τα καταστήματα fish and chips είναι πιο ευάλωτα από πότε, καθώς η έλλειψη αγοραστικής δύναμης δεν τους επιτρέπει να συνάπτουν καλύτερες συμφωνίες όταν παρουσιάζεται αύξηση των παγκόσμιων τιμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.