ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ο... γόρδιος δεσμός στη Σύνοδο Κορυφής

08:18 - 30 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Ο... γόρδιος δεσμός στη Σύνοδο Κορυφής
Η εβδομάδα ξεκινά με Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέσα στο σαββατοκύριακο. Φαίνεται, πάντως, να υπάρχει μία συμβιβαστική πρόταση. Αυτή εξαιρεί έναν συγκεκριμένο αγωγό από τον οποίο προμηθεύεται πετρέλαιο η Ουγγαρία. Οι θαλάσσιες μεταφορές του στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, θα μπλοκαριστούν.

Η αντίσταση της Ουγγαρίας στις πετρελαϊκές κυρώσεις – και η απροθυμία πολλών άλλων χωρών – ανέστειλε την εφαρμογή του έκτου πακέτου κυρώσεων από τα 27 μέλη της ΕΕ κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη όλων των κρατών μελών και η περίκλειστη Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού, τις εμπόδισε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε σε άλλα κράτη μέλη σε επιστολή την περασμένη εβδομάδα να μην επιχειρήσουν να συμφωνήσουν για το εμπάργκο πετρελαίου στη σύνοδο κορυφής στο τέλος Μαΐου ελλείψει ομοφωνίας.

Η Ουγγαρία ισυρίζεται πως χρειάζεται έως και τέσσερα χρόνια για να απομακρυνθεί από το ρωσικό αργό και παράλληλα να κάνει τεράστιες επενδύσεις για να προσαρμόσει την οικονομία της.

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ (804 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Είπε επίσης ότι η μακροπρόθεσμη μετατροπή της οικονομίας της μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ και προσβλέπει στην ΕΕ να παράσχει τα κεφάλαια για μια τέτοια μετάβαση.

Αναζητείται συνεπώς συμβιβαστική λύση, η οποία ενδεχομένως να εξαιρεί τον αγωγό Ντρούζμπα.

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.