ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: «Εκτινάχθηκε» στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο

10:59 - 30 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Ισπανία: «Εκτινάχθηκε» στο 8,7% ο πληθωρισμός τον Μάιο
Στο 8,7% «σκαρφάλωσε» ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία από το 8,3% του Απριλίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INE).

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα από τη μεσοσταθμική εκτίμηση αναλυτών σε έρευνα του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα θα παρέμενε αμετάβλητος στο 8,3%.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε επίσης στο 4,9% σε ετήσια βάση από το 4,4% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.

Πρόκειται για  «ρεκόρ», αφού αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση του δομικού πληθωρισμού τα τελευταία 27 χρόνια, από το 1995.

Σε εναρμονισμένες με τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμές, ο πληθωρισμός στην Ισπανία κυμάνθηκε στο 8,5% σε σχέση με πέρυσι, από το 8,3% έναν μήνα νωρίτερα.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία παρουσίασαν αύξηση κατά 0,8% σύμφωνα με την εθνική μέτρηση και κατά 0,7% στην εναρμονισμένη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.