ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Αναγνώριση του ψευδοκράτους, με...όπλο το βέτο σε Σουηδία-Φιλανδία

11:44 - 30 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Αναγνώριση του ψευδοκράτους, με...όπλο το βέτο σε Σουηδία-Φιλανδία
Η βρετανική εφημερίδα Express.co.uk δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο, ανάμεσα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας προκειμένου να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Επικαλούμενη τουρκικές πηγές η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
 
‘’Πηγή κοντά στον Πρόεδρο της «Βόρειας Κύπρου» (αποκαλεί το ψευδοκράτος η Exrpess) Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το ΝΑΤΟ’’.
 
Η πηγή είπε: «Ξέρω ότι η κλήση έγινε και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση.
 
«Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να λυθεί αυτή η αδικία».
 
Ο Τατάρ  αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι «η Βόρεια Κύπρος να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή χώρα».
 
«Πιστεύει ότι οι προσπάθειες να φέρουν ξανά κοντά τους δύο από τότε που έγινε ο διαχωρισμός το 1974 είναι πλέον μάταιες».
 
«Γίνεται κατανοητό ότι οι ανώτεροι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου συμφωνούν με την ιδέα καθώς και επιτρέπουν απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Κύπρο, η οποία προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο με δρομολόγια από την Κωνσταντινούπολη», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
 
Η πηγή κοντά στον Tατάρ είπε: «Αυτό είναι μια μακροχρόνια αδικία και πρέπει να επιλυθεί. Δεν μπορείς να έχεις έναν λαό και μια χώρα να μην αναγνωρίζονται διεθνώς για δεκαετίες».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.