ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

12:05 - 30 Μαϊ 2022 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Το προσχέδιο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, το οποίο επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. πρόκειται να συμφωνήσουν ότι το υπό διαμόρφωση πακέτο κυρώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, εξαιρώντας προσωρινά το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών. Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, καθώς αδυνατούν να συμφωνήσουν σε όλες τις λεπτομέρειες για το εμπάργκο πετρελαίου, οι ηγέτες θα μεταθέσουν για αργότερα την τελική συμφωνία για το πακέτο κυρώσεων.

Το θέμα συζητείται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες 48 ώρες, σε επίπεδο πρεσβευτών των κρατών-μελών, οι οποίοι συνεδριάζουν και σήμερα το πρωί, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφορά ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης (τα 2/3 των εισαγωγών) και μια εξαίρεση, επί του παρόντος, για τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών (1/3 των εισαγωγών) και ειδικότερα μέσω του ρωσικού αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, ωστόσο η συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών αναμένεται αργότερα εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται περιορισμοί στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, στη διάρκεια των συζητήσεων που διεξάγονται, δήλωσε πάντως, νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.