ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Γιατί είναι αισιόδοξη ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός

08:07 - 06 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Morgan Stanley: Γιατί είναι αισιόδοξη ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός
Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί για το υπόλοιπο του 2022, ενώ αποδίδουν την αισιόδοξη οπτική τους εν μέρει στη μετρίαση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό εδώ και μήνες, ωστόσο ο πληθωρισμός έχει πλέον αποκλιμακωθεί και προσφέρει στις αγορές έναν λόγο για να επικεντρωθούν αλλού», υπογραμμίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley.

Πιο συγκεκριμένα, ο Άντριου Σιτς, επικεφαλής στρατηγικής της Wall Street, σημειώνει ότι η χρονιά του 2022 έχει προσφέρει στους επενδυτές τροφή για σκέψη, τονίζοντας ότι «από τις πολλές εξελίξεις του τρέχοντος έτους, μία ξεχωρίζει πραγματικά. Ο πληθωρισμός και ο αντίκτυπος που είχε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Μάλιστα, δηλώνει ότι «τώρα αυτή η ιστορία μπορεί να αλλάξει ξανά, μακριά από τον πληθωρισμό και με επιστροφή στην ανάπτυξη».

Αισιόδοξοι οι αναλυτές της Morgan Stanley 

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, τροφοδοτούμενος από τον αντίκτυπο των περιορισμών της πανδημίας, και πιο πρόσφατα, από τις συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία. Οι διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου και γεωργικών προϊόντων, όπως το σιτάρι, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και των βιομηχανικών προϊόντων.

Ωστόσο, «μετά την άνοδο των πρώτων πέντε μηνών του έτους, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αποκλιμακωθεί για το υπόλοιπο του 2022», υπογραμμίζει ο Άντριου Σιτς.

Όπως εκτιμά ο επικεφαλής στρατηγικής της Wall Street, η παραπάνω αποκλιμάκωση θα προσφέρει ένα κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και φυσικά θα μειώσει τις ανησυχίες τους για τον στασιμοπληθωρισμό που μάστιζε την οικονομία των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970.

Η αισιόδοξη στάση της Morgan Stanley βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μετρίαση των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο τρόπος μέτρησης του πληθωρισμού. Το σημερινό ποσοστό πληθωρισμού παρουσιάζεται υψηλό επειδή συγκρίνεται με τον προηγούμενο χρόνο, μια περίοδο που ο κόσμος μαστιζόταν από την πανδημία και οι πολίτες αγόραζαν πολύ λιγότερο.

Μακροπρόθεσμα, ο μετρούμενος πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται επειδή θα συγκρίνεται με ποσοστά από περιόδους που η οικονομική δραστηριότητα ήταν περισσότερο αναπτυγμένη, και άρα ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος, εκτιμά η Morgan Stanley.

Μεταξύ άλλων, η Morgan Stanley φαίνεται ότι βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια σχετικά με τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Λιγότερα πλοία κάθονται έξω από τα λιμάνια των ΗΠΑ, εκφορτωμένα. Το κόστος των ναύλων μειώνεται. Πολλοί λιανοπωλητές μιλούν τώρα για άφθονο απόθεμα», τονίζει ο Άντριου Σιτς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.