ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή- «Αμετανόητοι» οι Ρεπουμπλικανοί

08:34 - 09 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή- «Αμετανόητοι» οι Ρεπουμπλικανοί
To πρώτο βήμα έγινε, ωστόσο, τα επόμενα μοιάζουν πολύ πιο δύσκολα, αν όχι απίθανα. Το Κογκρέσο ενέκρινε πάντως μία δέσμη μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία με 223 υπέρ έναντι 204 κατά ήρθε με αφορμή το μακελειό στο Ουβάλντε του Τέξας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη προβλέπει απαγόρευση της πώλησης ημιαυτόματων τουφεκιών σε άτομα κάτω των 21 ετών, της πώλησης γεμιστήρων που περιέχουν περισσότερα από 15 φυσίγγια και παράλληλα θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια για τη ρύθμιση της αποθήκευσης όπλων στα σπίτια.

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε πρόταση στη νομοθεσία, προκειμένου να βάλουν τους Ρεπουμπλικάνους στο αρχείο για κάθε μέτρο.

Οι Δημοκρατικοί υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τον έλεγχο των όπλων, επισημαίνοντας τη δολοφονία 19 παιδιών και δύο δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε και τη ρατσιστική σφαγή με πυροβολισμούς στο Μπάφαλο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10 μαύρους πολίτες μόλις 10 ημέρες νωρίτερα. Και τα δύο εκτελέστηκαν από 18χρονους ένοπλους χρησιμοποιώντας νόμιμα αγορασμένα όπλα τύπου AR-15.

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν ενωμένοι στην αντίθεσή τους στη νομοθεσία, θεωρώντας την ως αναποτελεσματική θεραπεία για τους μαζικούς πυροβολισμούς και ισχυριζόμενοι ότι θα περιόριζε τα δικαιώματα των υπεύθυνων κατόχων όπλων.

Το μέτρο δεν αναμένεται συνεπώς να περάσει από τη Γερουσία, εν μέσω της εκτεταμένης αντίθεσης του GOP για αυστηρότερο έλεγχο των όπλων. Μια δικομματική ομάδα γερουσιαστών συμμετέχει σε συνομιλίες σε μια προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος για την πολιτική των όπλων, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες σύμπλευσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.