ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης! Κύριο

21:15 - 15 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης!
Στη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της από το μακρινό 1994 προχώρησε σήμερα (15/6) η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ανεβάζοντας τον πήχη του βασικού επιτοκίου στο 1,50% με 1,75%, σε μία άκρως επιθετική κίνηση για να αντιμετωπίσει τον «καυτό» πληθωρισμό που μαστίζει την αμερικανική οικονομία, απογοητεύει τους καταναλωτές και «πνίγει» την κυβέρνηση Μπάιντεν. Πρόκειται, μάλιστα, για την τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Η κατά 75 μονάδες βάσης αύξηση της Fed αποτελεί ίσως το πιο αποφασιστικό «βήμα» της για να ανακόψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος «χτύπησε» υψηλό 41 ετών τον Μάιο και ανήλθε στο 8,6%. Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε επιβράδυνση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας στη χώρα για τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, η Fed αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος από 1,50% έως 1,75%, με τους αξιωματούχους να προβλέπουν ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 3,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 3,8% το 2023. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 1,9% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική συνοδεύτηκε από υποβάθμιση των οικονομικών προοπτικών της Fed, με την αμερικανική οικονομία να φαίνεται πλέον πως θα επιβραδύνει σε ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 1,7% φέτος, ενώ η ανεργία θα αυξηθεί στο 3,7% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα αυξηθεί στο 4,1% έως το 2024.

Οι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν ότι θα ακολουθήσει μια ταχύτερη πορεία αυξήσεων στο κόστος δανεισμού, ευθυγραμμίζοντας τη νομισματική πολιτική με μια ταχεία αλλαγή στις απόψεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς για το τι θα χρειαστεί για να τεθούν υπό έλεγχο οι πιέσεις στις τιμές.

«Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις τιμών», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed για τη χάραξη πολιτικής της μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της στην Ουάσιγκτον. «Η επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%», αναφέρεται στην ίδια επίσημη δήλωση.

Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994 αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα δάνεια, προκειμένου να αναγκάσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το CNN, οικονομολόγοι και επενδυτές περίμεναν ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,5%. Ωστόσο, καθώς μια καταστροφική έκθεση για τον πληθωρισμό αποκάλυψε ότι οι αυξήσεις των τιμών διευρύνονται σε ολόκληρη την οικονομία, οι προσδοκίες για μια πιο δραματική αύξηση των επιτοκίων αυξήθηκαν.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 16 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.