ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη

18:48 - 16 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Eurogroup: «Πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη
Την Πέμπτη (16/6) το Eurogroup ενέκρινε τη σύσταση των κρατών μελών της ευρωζώνης προς το Συμβούλιο, κρίνοντας ότι η Κροατία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο μπλοκ και να υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Eurogroup συμφώνησε σήμερα ότι η Κροατία πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υιοθετήσει το ευρώ. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία της Κροατίας να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης μας και ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Θέλω να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής στην κροατική κυβέρνηση για τη δέσμευσή της και τη σκληρή δουλειά της για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος τα τελευταία χρόνια, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Η σύσταση πρόκειται πλέον να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ecofin (με ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ευρωζώνης) στη συνεδρίασή του στις 17 Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα στη σύνοδό του στις 23-24 Ιουνίου.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την έγκριση από το Συμβούλιο (μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τριών νομικών πράξεων που είναι απαραίτητες για να μπορέσει η Κροατία να εισαγάγει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Η έγκριση αυτών των πράξεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.