ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κνοτ (ΕΚΤ): Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων 0,50% εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός

15:46 - 17 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Κνοτ (ΕΚΤ): Πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων 0,50% εάν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός
Σε πολλαπλές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (0,50%) θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να καλπάζει, υποστήριξε σε δηλώσεις του σήμερα (17/6) ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

Ο Κνοτ, ένα από τα “γεράκια” της ΕΚΤ και ο οποίος ήταν το πρώτο μέλος του Δ.Σ. που έριξε την ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων υψηλότερη από το σύνηθες 0,25%, δήλωσε πως ακόμη και με μεγαλύτερες αυξήσεις δεν αναμένει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν σωρευτικά κατά 200 μονάδες βάσης πριν από τις αρχές του 2023.

“Επομένως, πρέπει να δούμε εάν αυτό είναι αρκετό για να φέρει πίσω τον πληθωρισμό στο 2% μεσο-μακροπρόθεσμα”, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

“Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα πρέπει να αυξήσουμε το επιτόκιο περαιτέρω. Αλλά είναι αδύνατο να βάλουμε ένα ποσοστό σε αυτό. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιο ποσοστό για το επιτόκιο”, πρόσθεσε.

Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ προανήγγειλε ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και μία μεγαλύτερη αύξηση τον Σεπτέμβριο, αν δεν έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 17 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.