ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γουόλερ (Fed):Υποστηρίζει την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο

10:53 - 19 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Γουόλερ (Fed):Υποστηρίζει την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. τον Ιούλιο
Την υποστήριξή του για μια ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, δίνει ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Bloomberg.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο Γουόλερ, «η Fed είναι πλήρως δεσμευμένη στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1994.

Οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 3,4% έως τον Δεκέμβριο και στο 3,8% έως το τέλος του 2023.

«Δεν με νοιάζει τι προκαλεί τον πληθωρισμό, είναι πολύ υψηλός, είναι δουλειά μου να τον μειώσω», δήλωσε ο Γουόλερ, υπογραμμίζοντας ότι «τα υψηλότερα επιτόκια και η πορεία στην οποία τα θέτουμε, θα ασκήσουν καθοδική πίεση στη ζήτηση σε όλους τους τομείς». 

Χαρακτηρίζοντας τους φόβους για ύφεση «λίγο υπερβολικούς», ο Γουόλερ είπε ότι «ίσως χρειαστεί να κινηθούμε κάτω από την τάση ανάπτυξης για έξι μήνες έως ένα χρόνο, αυτό είναι εντάξει. Ίσως η ανεργία πρέπει να αυξηθεί στο 4%, 4,5% - νομίζω ότι θα είναι από 4% έως 4,25%».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δει τέτοιο πληθωρισμό εδώ και 40 χρόνια και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε», τόνισε. 

Τα διδάγματα της κρίσης και της πανδημίας 

Η Fed ανέλαβε ταχεία και επιθετική δράση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική για να ανακόψει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές απώλειες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και επέστρεψε γρήγορα σε αυτές τις ενέργειες καθώς η Covid-19 εξαπλώθηκε τον Μάρτιο του 2020, μειώνοντας τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν, αυξάνοντας τις μαζικές αγορές ομολόγων και εφαρμόζοντας μια σειρά από διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τον πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 

«Η πρώτη φορά για αυτές τις ενέργειες ήταν μόλις πριν από μια δεκαετία, και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι μια τέτοια αντίδραση μπορεί να μην είναι πλέον έκτακτη», δήλωσε.

Οι μελλοντικές υφέσεις, ακόμη και οι «τυπικές», μπορεί κάλλιστα να απαιτήσουν να στραφούμε και πάλι στις επιθετικές δράσεις πολιτικής των δύο τελευταίων ετών, τόνισε ο Γουόλερ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.