ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕπ: Ίσως χρειαστούν €1 τρισ. για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

15:04 - 21 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
ΕΤΕπ: Ίσως χρειαστούν €1 τρισ. για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια μέχρι και 1 τρισ. ευρώ για να αποκαταστήσει τις ζημιές από τη ρωσική εισβολή, ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ.

«Ανέφερα το τρισεκατομμύριο γιατί είδα στοιχεία στον δημόσιο χώρο που θεωρώ εντελώς μη ρεαλιστικά όταν κοιτάζω το επίπεδο της καταστροφής» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Χόγιερ σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως η Ευρώπη «θα πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο» σε αυτή την προσπάθεια.

Οι δηλώσεις του Χόγιερ έρχονται σε μία στιγμή όπου η ηγεσία της ΕΕ συναντάται σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφασίσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την ένταξη της στην ένωση. Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα πακέτο βοήθειας για να καλύψει μέρος των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά κεφαλαίων από την ΕΕ στην διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα. Είναι το προτιμώμενο κανάλι της γερμανικής κυβέρνησης για τα δισ. ευρώ που πρόκειται να εισρεύσουν από την Ένωση, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Ο Χόγιερ είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή επιδιώκει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις της ΕΤΕπ ύψους 1 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, με την έγκριση να μην αποκλείεται ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.