ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Η συμβολική νίκη της Ουκρανίας και το Καλίνινγκραντ

08:19 - 23 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Η συμβολική νίκη της Ουκρανίας και το Καλίνινγκραντ
Η Ουκρανία και η Μολδαβία πρόκειται να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για να γίνουν μέλη της ΕΕ σήμερα, καθώς οι ηγέτες του μπλοκ αναμένεται να χορηγήσουν στις δύο χώρες επίσημο καθεστώς υποψηφιότητας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συμβολική νίκη για την Ουκρανία, η οποία αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, θα επιστήσει επίσης την προσοχή στις υποτονικές προσπάθειες ένταξης από χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βοσνία.

Πριν από τη συνάντησή τους, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα συναντηθούν με τους αρχηγούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για να βρουν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω την ένταξή τους στο μπλοκ.

Οι ηγέτες πρόκειται επίσης να συζητήσουν τον τρόπο αντίδρασης στα.... παιχνίδια της Ρωσία με τρόφιμα και ενέργεια.

Στην ατζέντα προστέθηκε δε και ένα πρόβλημα της τελευταίας στιγμής.

Καλίνινγκραντ

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές αποστολές ρωσικών εμπορευμάτων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ένα απομονωμένο τμήμα της ρωσικής επικράτειας το οποίο περιβάλλεται από τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βαλτική Θάλασσα, χωρίς άμεση χερσαία σύνδεση με τη ρωσική ηπειρωτική ενδοχώρα. Η Λιθουανία ισχυρίζεται, όχι εσφαλμένα, ότι ένας τέτοιος αποκλεισμός προκύπτει από τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Ωστόσο, από τη σκοπιά της Ρωσίας, μπορεί να μοιάζει σαν πράξη πολέμου όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ διακόπτει μέρος της σύνδεσης μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης χώρας. Διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με κλιμάκωση και αντίποινα, αφήνοντας σκόπιμα ασαφείς τις λεπτομέρειες του τι θα πράξουν. Η Ρωσία ισχυρίζεται επίσης ότι αυτός ο αποκλεισμός παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες για ζητήματα μεταφορών με τη Λιθουανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.