ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζελένσκι προς G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν το χειμώνα

12:43 - 27 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Ζελένσκι προς G7: Να τελειώσει ο πόλεμος πριν το χειμώνα
Συστήματα αεράμυνας, εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος μέσω βίντεο στους ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Κατά την τοποθέτηση του, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στις Βαυαρικές Άλπεις, ο κ. Ζελένσκι ζήτησε επίσης βοήθεια για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε παράλληλα τους ηγέτες της G7 να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι θέλει να τελειώσει ο πόλεμος μέχρι το τέλος του έτους, πριν μπει ο χειμώνας.

Στήριξη στην Ουκρανία, πίεση στη Ρωσία

Χθες, Κυριακή, οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

Θέλοντας να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού πριν ακόμη η απόφαση επικυρωθεί από το σύνολο της G7.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τον χρυσό που έχει εξορυχθεί πρόσφατα στην Ρωσία και όχι τον χρυσό που έχει ήδη πωληθεί. «Θα πλήξει απευθείας τους Ρώσους ολιγάρχες και την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο κ. Μισέλ, προσθέτοντας ότι είναι προσεκτικός και επιφυλακτικός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.