ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενρία: Πιθανό το σενάριο μίας ύφεσης στην ευρωζώνη

15:33 - 30 Ιουν 2022 | Ειδήσεις
Ενρία: Πιθανό το σενάριο μίας ύφεσης στην ευρωζώνη
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία, κάλεσε σήμερα (30/6) τις τράπεζες της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν στις προβλέψεις τους ένα πιθανό «εμπάργκο φυσικού αερίου» ή ένα «σενάριο ύφεσης».

«Πρόκειται να ζητήσουμε από τις τράπεζες να υπολογίσουν εκ νέου τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ένα πιο ζοφερό σενάριο, που ενδεχομένως περιλαμβάνει εμπάργκο φυσικού αερίου ή ένα σενάριο ύφεσης, και να το χρησιμοποιήσουν στη διαδικασία έγκρισης των προγραμμάτων τους στο μέλλον», είπε ο Ενρία, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη δεν είναι πλέον εντελώς επιστημονική φαντασία, όπως παραδέχεται και η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να λάβουν υπόψη τους τον κίνδυνο ύφεσης στις προβλέψεις τους», επισημαίνει.

Ο Ενρία αναφέρθηκε επίσης στον άλλο σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη: την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται από την ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην ΕΚΤ εξήγησε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι θεωρητικά ωφέλιμη για τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μια ξαφνική και άτακτη αύξηση του κόστους της πίστωσης θα αποτελούσε πιθανό κίνδυνο, ειδικά για τους υπερχρεωμένους πελάτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:34 - 30 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.