ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Εξάγει ενέργεια στην ΕΕ- Στόχος η απεξάρτηση απ’τη Ρωσία

10:25 - 01 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Εξάγει ενέργεια στην ΕΕ- Στόχος η απεξάρτηση απ’τη Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η έναρξη της μεταφοράς ενέργειας στη Ρουμανία ήταν η αρχή μιας διαδικασίας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Τα σχόλια του Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Πέμπτη ακολούθησαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ντενίς Σμιχάλ ότι οι εξαγωγές είχαν ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στην ημέρα -με όγκο 100 μεγαβάτ- τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η έναρξη των εξαγωγών ήταν «ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κίνησή μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Χάρη στην ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια, ένα σημαντικό μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορεί να αντικατασταθεί. Επομένως, αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα κερδών από τις εξαγωγές για εμάς, αλλά ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η σύνδεση της χώρας μας με το κοινό ενεργειακό σύστημα της ΕΕ έγινε ήδη μετά την έναρξη του πολέμου. Η Ουκρανία κάνει πράγματα τώρα που κάποτε φαίνονταν αδύνατα», συμπλήρωσε.

Η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία στα μέσα Μαρτίου να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E) ως παρατηρητής, αφού το δίκτυό της συνδέθηκε με αυτό της ΕΕ.

Το ENTSO-E είπε αυτή την εβδομάδα ότι είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για τις πρώτες εξαγωγές από την Ουκρανία, μαζί με ηλεκτρισμό από την πρώην Σοβιετική Μολδαβία, ξεκινώντας στις 30 Ιουνίου, χρησιμοποιώντας μια διασύνδεση με τη Ρουμανία.

Η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες διασυνδέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Σλοβακίας και Ουκρανίας και Ουγγαρίας, καθώς και μεταξύ Μολδαβίας και Ρουμανίας, θα ακολουθήσει σύντομα, ανέφερε. Η συνολική εμπορική δυναμικότητα θα οριστεί σε πρώτη φάση στα 100 MW.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός Σμιχάλ είπε ότι το δυναμικό εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει τα 2,5 γιγαβάτ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.