ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο πλήγμα για την Τουρκία-Η Fitch την υποβάθμισε σε junk

13:09 - 09 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Νέο πλήγμα για την Τουρκία-Η Fitch την υποβάθμισε σε junk
Η Fitch υποβάθμισε περαιτέρω την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Τουρκίας στην κατηγορία junk, λέγοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης συμβάλλουν σε «σπιράλ πληθωρισμού» και αποθαρρύνουν τις εισροές κεφαλαίων.

Η εταιρεία αξιολόγησης μείωσε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Β από Β+, φτάνοντάς την πέντε βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό. Οι προοπτικές για την Τουρκία είναι αρνητικές, ανέφερε ο οίκος Fitch.

«Καθοδηγούμενη από πολιτικούς λόγους, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 14% από τον Δεκέμβριο του 2021, παρά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις αγορές εμπορευμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες», έγραψε ο οίκος αξιολόγησης.

«Η εστίαση της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τη ζήτηση συναλλάγματος, τις πιέσεις υποτίμησης στη λίρα, τη μείωση των διεθνών αποθεμάτων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό και αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του υψηλότερου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών», πρόσθεσε ο Fitch.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχασε την επενδυτική της βαθμίδα από τη Fitch τον Ιανουάριο του 2017 και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω τέσσερις φορές. Παράλληλα, έχει βαθμολογίες junk από Moody's και Standard & Poor's, σε B2 και B+ αντίστοιχα.

Δείτε εδώ την αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 09 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.