ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Δάνειο «μαμούθ» από την Deutsche Bank για αγορά LNG

15:22 - 13 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Τουρκία: Δάνειο «μαμούθ» από την Deutsche Bank για αγορά LNG
Δάνειο ύψους 925 εκατ. ευρώ έλαβε η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας για τη χρηματοδότηση αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, το τριετές δάνειο θα επιτρέψει στην Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, ή Botas, να αγοράζει LNG από προμηθευτές σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ.

Η χρηματοδότηση είναι εγγυημένη από την κυβέρνηση της Τουρκίας και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, ενώ η συμφωνία σηματοδοτεί το πρώτο διεθνές δάνειο του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών για εισαγωγές LNG. 

Η δανειακή διευκόλυνση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Botas. Η τουρκική εταιρεία έχει πληγεί από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που δυσκολεύεται να μεταβιβάσει στους καταναλωτές, με τις αρχές να προσπαθούν απεγνωσμένα να περιορίσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό 24 ετών πριν από μια κρίσιμη εκλογική χρονιά. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Botas θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να αγοράσει επίσης LNG από προμηθευτές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το Bloomberg τον Απρίλιο, το οποίο ανέφερε επίσης ότι το μέγεθος θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο μέλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.