ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Εξαιρετικά αβέβαιες παγκόσμιες προοπτικές- Επιδείνωση του χρέους

16:10 - 16 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
ΔΝΤ: Εξαιρετικά αβέβαιες παγκόσμιες προοπτικές- Επιδείνωση του χρέους
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε σήμερα (16/7), αξιωματούχους από την ομάδα κρατών G20 ότι πρέπει να προχωρήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» οι οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσαν να χειροτερέψουν αν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει. 

Μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία, η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, έχει αυξήσει την πίεση στις τιμές των προϊόντων και της ενέργειας, ενώ οι οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο δύσκολες, αναφορικά με τις προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες από την πανδημία COVID-19, αλλά και τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να κάνουν πιο δύσκολες στις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι πιέσεις που δέχονται οι χώρες που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ η κατάσταση διαχείρισης του εξωτερικού χρέους «επιδεινώνεται ταχύτατα», υπογράμμισε η ίδια, ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση στη Σρι Λάνκα ως «προειδοποιητικό σημάδι».

Δήλωσε παράλληλα πως τα μέλη της G20 δεσμεύτηκαν ότι θα παράσχουν περίπου 10,5 δισ. δολ. στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, ποσό που αντιστοιχεί στα περίπου 3/4 του απαιτούμενου ποσού. 

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα υπάρξουν και νέες δεσμεύσεις για την παροχή βοήθειας στις πιο φτωχές χώρες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.