ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάζακς (ΕΚΤ): Δεν τελειώσαμε με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων

11:38 - 25 Ιουλ 2022 | Ειδήσεις
Κάζακς (ΕΚΤ): Δεν τελειώσαμε με τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην τελείωσε με τις μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων, μετά την απροσδόκητη αύξηση κατά 0,5% την προηγούμενη εβδομάδα», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάρτιν Κάζακς.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, «δεν θα έλεγα ότι αυτή ήταν η μόνη τέτοια κίνηση, θα έλεγα ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο πρέπει επίσης να είναι αρκετά σημαντική».

«Δεδομένης της αβεβαιότητας, της δυναμικής του πληθωρισμού, των κινδύνων διατήρησης, θα έλεγα ότι ασφαλώς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις», τόνισε ο Κάζακς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων.

Ο Κάζακς απέφυγε να μιλήσει για τα πιθανά σενάριο στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αλλά είπε ότι δεν θα είχε «μεγάλες αντιρρήσεις» στις πρόσφατες προσδοκίες της αγοράς για 150 μονάδες βάσης σύσφιξης μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο Κάζακς τόνισε ότι η «Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας και τροφίμων ως πολιτικό εργαλείο», ενώ υπογράμμισε ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αναστάτωση στις παραδόσεις ενέργειας ακόμη και μετά την επανέναρξη του Nord Stream μετά τη συντήρηση.

Η επιδείνωση των προοπτικών έχει πλήξει το ευρώ, το οποίο προσφάτως υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

«Δεν έχουμε στόχο τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ένα σημαντικό στοιχείο που καθορίζει τον πληθωρισμό. Ένα πολύ χαμηλό ευρώ, αποτελεί πρόβλημα», τόνισε ο Κάζακς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.